Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.
Torasik anevrizma belirtileri, anevrizmanın arkus aortada olduğu zamanlarda görülmesi yüksek olasılıklıdır. Yırtılan bir anevrizma sıklıkla ani ve kuvvetli bir ağrıya, bununla birlikte anevrizmanın oluştuğu yer ve kanama miktarına bağlı olarak bilinç kaybına ya da şoka yol açabilmektedir. Aynı zamanda yırtılmış bir anevrizma muhakkak acil müdahale gerekir.
Yırtılma olan bölgede çoğu zaman şiddetli bir ağrı duyulur ve özellikle kan kaybı önemli miktarlara ulaşırsa hastada şok tablosu meydana gelir. Kalpten uzaklaştıkça Ateroskleroz dediğimiz damar sertliği, anevrizma oluşumundaki sebeplerde ilk sıraya yerleşir, bu tür hastalar, çıkan aort anevrizma hastalarına göre, belirgin olarak daha yaşlıdırlar ve sıklıkla koroner kalp hastalığı; beyin damarlarının aterosklerotik hastalıkları gibi damar sertliğinin tıkayıcı komplikasyonlarıyla birlikte bulunmaktadır.
Aort anevrizması, genellikle karın bölgesinde yer aldığından, bağırsaklara doğrudan bir etkisi olmaz. Ancak karın bölgesinde ilerlemiş aort genişlemesi sonucu karın ağrısı, mide bulantısı gibi kabızlık ile ortak belirtileri bulunmaktadır.
Ayrıca ultrason taramaları ile birlikte anevrizmanın boyutunda bir değişiklik olup olmadığı da anlaşılabilir.
Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.
Bazı enfeksiyonlar, yine damar duvarına zarar vererek anevrizma oluşum riskini arttırır. Anevrizma bir enfeksiyondan sebebiyle oluştuysa diğer anevrizma nedenlerinden farklı olarak daha hızlı oluşur ve ilerler.
Aort anevrizma tedavisine, anevrizmanın çapına ve yerleşimine göre karar verilir. Genellikle aort anevrizması 5 cm’nin altındaki anevrizma genişlemelerinde hasta takibe alınır ve tansiyon kontrolü ve anevrizmanın oluşturduğu yandaş problemlere yönelik ilaç tedavileri başlanır.
Torasik aort anevrizmaları genelde abdominal aort anevrizmalarına göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir.
Sağlık yolculuğunuzun kontrolünü ele almaya hazır mısınız? Randevunuzu hemen alın ve sağlıklı yaşam yolculuğunuza bugün başlayın!
Her iki durum da acil ameliyat gerektirir, bu safhada yapılan ameliyatların hem komplikasyon hem de mortalite riskleri, vaktinde; ‘’Aort dokusu hasara uğramadan’’ yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında çAlright yükselmektedir.
VüLower mekanizmasının düzenli ve sorunsuz işleyişi konusunda oldukça önemli bir yeri olan aort damarındaki zaman içinde farklı nedenlerin etkisinde genişlemeler olabilmektedir. Aort damarında meydana gelen bu genişlemelere aort anevrizması ismi verilmektedir.
Anevrizma diğer damarlara baskı uyguladığında veya sıkıştırdığında yüz, boyun ve kollarda şişlikler meydana gelebilir. Ayrıca akciğerlerde baskı oluşturduğunda nefes darlığı görülebilir.
Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.